Pierwsza restauracja w VR. Prawdziwe jedzenie w projekcyjnym świecie

Pierwsza restauracja w VR. Prawdziwe jedzenie w projekcyjnym świecie

for. Pixabay

Wirtualna rzeczywistość staje się coraz bardziej namacalnym doznaniem, a to za sprawą pewnej restauracji, która ma otworzyć się już niebawem. Choć jedzenie jest tam podawane na zwykłych talerzach, to tło jest naprawdę niezwykłe. Masz ochotę na posiłek w otoczeniu przepięknej rafy koralowej? Proszę bardzo. iChina rozpoczynie swoją działalność na targach Westfield Valley Fair w San Jose w kwietniu.

Pierwsza restauracja w VR

W tej restauracji nie chodzi tylko o smaczne posiłki, choć te podobno będą przepyszne. Tutaj, rezerwując stolik, powinniśmy być nie tylko przygotowani na wielodaniowe doznanie smakowe (restauracja oferuje aż 10 różnych), ale przede wszystkim na zaawansowane technologicznie doświadczenie.

Aby uczestniczyć w tym jakże niezwykłym wydarzeniu, nie potrzebujemy żadnych zestawów wirtualnej rzeczywistości. Zamiast tego czeka na nas posiłek w dostosowanym do naszych potrzeb środowisku, które jest generowane komputerowo.

Nie widzisz tylko rzeczy na ścianie. Zobaczysz rzeczy na swoim stole. Zobaczysz rzeczy na swoim talerzu. I to naprawdę jest wciągająca scena –

mówi dyrektor operacyjny i szef kuchni Eddie iChina Lam dla ABC7 News.

Wprowadzenie pomysłu otwarcia tak nietypowej restauracji w Dolinie Krzemowej nie było dziełem przypadku. Lam twierdzi, że jego lokal jest częścią innowacji, która już dawno tu istnieje.

Co znajduje się w restauracji iChina?

Jeśli chodzi o samą salę, to jest ona wyposażona w osiem projektorów krótkiego rzutu i dwa komputery o wysokich parametrach. Jej działanie opiera się na mapowaniu projekcji, w ten sposób, aby klienci mogli doświadczeń naprawdę rozbudowanych wrażeń. W pokoju znajduje się także sufit, wykonany ze stali nierdzewnej, ściany z białej skóry oraz krzesła, które zostały wykonane na specjalne zamówienie.

Sala restauracyjna może pomieścić do 12 osób. Kolacja zazwyczaj odbywa się w czasie do 3,5 godziny i zazwyczaj odbywa się w milczeniu, gdyż każdy z wielkim przejęciem czeka na to, co się wkrótce w niej wydarzy – a do wyboru jest aż 14 scen.

To uderza we wszystkie twoje zmysły. Nie tylko smakujesz jedzenia, nie tylko widzisz jedzenie, ale też słyszysz dźwięk i widzisz projekcję wokół siebie. To dzięki złączeniu tych wszystkich bodźców, przeżywasz niezwykłe doświadczenie.

– dodał szef kuchni Lam.

I tak na przykład w czasie sceny wodnej wyspecjalizowana ekipa kucharzy przygotowuje i serwuje dania z owoców morza. Gdy z kolei goście zobaczą śnieg, poczują smak przypominającego go imbiru oraz oleju w proszku. Oczywiście kiedy zobaczą jelenie, dostaną dziczyznę.

Jaka jest cena tego smakowego doznania?

Mówiąc o cenie całego przedsięwzięcia, należy zaznaczyć, że dotyczy ona 10 osób – jest to minimalna liczba gości w sali. Wtedy przygotujmy się na wydatek rzędu 4500 dolarów, czyli trochę ponad 19 tys. złotych. Oczywiście każde z dań możemy dopasować do naszych preferencji smakowych.

Exit mobile version