Fińska firma żywieniowa opracowała technologię wytwarzania białka przy pomocy mikrobów żywiących się rozpuszczonym wodorem. Komercyjna produkcja ma ruszyć już w 2023.
Technologie żywieniowe dla zrównoważonego rozwoju
Choć staramy się ograniczać marnowanie jedzenia przy pomocy nowych patentów oraz aplikacji pomagających być bardziej eko, wciąż daleko nam do rozwiązania nam problemu produkowania żywności bez niszczenia środowiska naturalnego przy stale rosnącej populacji. Według raportu opublikowanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, hodowla zwierząt odpowiada za 14,5% całej emisji gazów cieplarnianych na świecie. Z ciekawą alternatywą wychodzi fińska firma Solar Foods, która wytworzyła jadalne białko z… powietrza.
Solein przypomina żółty proszek, który można dodawać do żywności. Proszek wytwarzany jest wpierw poprzez wybranie próbki gleby, badanej pod kątem odpowiednich organizmów. Następnie mikroby umieszcza się w bioreaktorze, w którym zachodzi fermentacja gazowa. Mikroorganizmy żywią się rozpuszczonym wodorem, a podczas tego procesu z wody uwalniany jest dwutlenek węgla za pomocą energii elektrycznej. Następnie wzbogacany jest on składnikami mineralnymi, które pozwalają na wytworzenie aminokwasów, węglowodanów, lipidów i witamin. Na koniec procesu usuwany jest nadmiar wilgoci. Rezultatem jest suchy proszek bogaty w białko.
Białkowy proszek lada moment gotowy do masowej produkcji
Solar Foods produkuje testowo swoje białko już od dwóch lat, a w Helsinkach powstaje pełnoprawna fabryka, która dostarczy 100 ton proszku na rynek rocznie. To zasługa m.in. grantu, przyznanego firmie przez organizację rządową Business Finland, wynoszącego 34 milionów euro.
Właściciele firmy liczą na to, że „białko z powietrza” pozwoli na zastąpienie lub przynajmniej zredukowanie produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego:
Jesteśmy tutaj, aby zastąpić żywienie pochodzenia zwierzęcego. Powiedziałbym, że to misja wszystkich firm żywieniowych, roślinnych i podobnych. Problemem w systemie żywnościowym jest, ogólnie rzecz biorąc, wykorzystywanie zwierząt i uprzemysłowiona hodowla. Czy nam się to podoba, czy nie, to fakt. Uprawa i zbieranie tego rodzaju pożywienia przy znacznie mniejszych zasobach i bez wykorzystania zwierząt jest tym, do czego zmierzamy.
Pasi Vainikka, dyrektor generalny Solar Foods
Białko w proszku ma łagodny smak i może być dodawane do wszelakiego rodzaju potraw. Produkcja komercyjna, pomimo drobnych opóźnień, ma ruszyć jeszcze w 2023 roku.