Naukowcy z American Chemical Society wyprodukowali wytrzymałe tworzywo z cukru i proszków pochodzenia drzewnego. Plastikopodobny materiał można wykorzystać do artykułów gastronomicznych i tymczasowych dekoracji, a następnie zmiażdżyć i spryskać wodą, aby się rozpadł.
Zrównoważone materiały kluczem do przyszłości
Nowe osiągnięcia technologiczne pozwalają nam powoli budować bardziej zieloną przyszłość. Ekologiczny, nietoksyczny cement bezpieczniejszy dla środowiska, cegły z roślin o ujemnej emisji CO2, biodegradowalne materiały dla robotów i coraz skuteczniejsze metody recyklingu to fundamenty walki z efektem cieplarnianym i zanieczyszczeniem środowiska. Czy jednak mamy rozwiązania na problem drobnych plastików przedostających się do naszego otoczenia? Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne wyszło z propozycją rozwiązania.
Naukowcy z ACS Sustainable Chemistry & Engineering stworzyli wytrzymały, lekki materiał, podobny do plastiku, który rozpada się na żądanie, oparty o cukier i proszki pochodzenia drzewnego. Rozwiązanie to pomysł rozwijający ideę izomaltu – substancji z alkoholu cukrowego.
Dzięki izomaltowi piekarze mogą tworzyć słodkie i kruche struktury deserów, a następnie szybko rozpuszczać je w wodzie. Zespół z ACS postanowił zwiększyć wytrzymałość izomaltu za pomocą naturalnych dodatków, aby stworzyć wytrzymały materiał, który rozkłada się na żądanie.
Te „plastikowe” sztućce możesz wyrzucić do ziemi
Naukowcy podgrzali izomalt do stanu płynnego i zmieszali z celulozą, trocinami oraz mączką drzewną, aby wytworzyć trzy różne materiały. Następnie, przy użyciu komercyjnego sprzętu do produkcji tworzyw sztucznych, materiały były wytłaczane do formy małych granulek i formowane w różne przedmioty, w tym piłki i spodki. Wszystkie testowane dodatki podwoiły wytrzymałość izomaltu, tworząc struktury twardsze niż tworzywa sztuczne. Co więcej – materiały plastikopodobne wytrzymywały zanurzenie w wodzie do siedmiu dni. Po rozbiciu szybko rozpuszczały się w wodzie.
Naukowcy twierdzą, że materiał ten można wykorzystać do artykułów gastronomicznych i tymczasowych dekoracji, a następnie zmiażdżyć i spryskać wodą, aby się bezpiecznie rozpadł. Dzięki ich wyjątkowej budowie można je po prostu zakopać w ziemi, a cukry i dodatki pochodzenia roślinnego dodatkową nawiozą glebę.
Więcej o plastikopodobnym materiale można dowiedzieć się z oficjalnej publikacji naukowej zespołu.