Nowa technologia, która rejestruje i monitoruje ilość spożywanej żywności, może dbać o zdrowie mieszkańców domów opieki długoterminowej. Aż 54% osób starszych tam przebywających jest niedożywiona. System, wykorzystując sztuczną inteligencję (AI), przeanalizuje zdjęcia talerzy każdego z mieszkańców i określi czy zjedli wystarczająco dużo.
Problem niedożywienia w domach opieki – czy uda się go wyeliminować?
Badanie przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców z University of Waterloo, University Health Network oraz Schlegel-UW Research Institute for Aging udowiodło, że niedożywienie wśród podopiecznych domów spokojnej starości wynika z tego, iż często nie dokańczają swoich posiłków. Wpływ na to może być spadek formy, a wraz z nią spadek apetytu. Jednak z uwagi na liczbę osób w takich domach, opiekunowie nie zawsze są w stanie zauważyć ten problem.
Dzięki uzyskaniu odpowiednich informacji w tym temacie, grono specjalistów było w stanie opracować technologię, opartą na sztucznej inteligencji, która prawdopodobnie zaradzi temu problemowi. Wesprze ona także pracowników, którzy dbają na co dzień o zdrowie starszych ludzi.
Sztuczna inteligencja sprawdzi ile zjadł senior
Wprowadzając technologię do konkretnego domu opieki, system najpierw doda do specjalnej platformy przepisy, które są tam stosowane. Następnie, przy użyciu sztucznej inteligencji przeanalizuje, ile zostało zjedzone z talerza podczas każdego z posiłków. Ocenie zostanie poddany kolor, głębia i inne cechy wizualne, w celu oszacowania wartości odżywczej jedzenia.
Odbywać się to będzie bardzo prosto – zostaną wykonane dwa zdjęcia. Jedno podczas serwowania posiłku, drugie w czasie oddawania talerza. System AI ma dokładność 95%, dzięki czemu dostarczane informacje rzetelnie obrazują poziom konsumpcji mieszkańców.
Ponieważ wielu mieszkańców nie jest w stanie mówić ani zapamiętać, co jedli, dla ich zdrowia kluczowe znaczenie ma odpowiednie monitorowanie ich żywienia. Opierając się na aktualnych statystykach, personel opieki długoterminowej pilnie potrzebuje systemów wspierających ich pracę. W przyszłości technologia opracowana przez Pfisterer ma być w stanie sama zauważać zmiany w ilości przyjmowanego pokarmu przez seniorów i monitorować jego kontrolę.