Polskie naukowczynie z Politechniki Łódzkiej z Wydziału Biotechnologii i Nauki o Żywności stworzyły ciekawy pomysł na wykorzystanie odpadów roślinnych. Badaczki postanowiły opracować z nich jadalne opakowania i naczynia.
Łódzki wynalazek wykorzystujący cenne odpady
Jadalne opakowania stają się coraz częstszym pomysłem, ale ten pozwala na wykorzystanie roślinnych odpadów. Wynalazek zespołu naukowego z Politechniki Łódzkiej kolejny raz został doceniony. Trzy badaczki zdołały opracować mieszankę, pozwalającą na wytworzenie jednorazowych naczyń lub też pudełek. Po spożyciu zawartości opakowania można bez problemu zjeść również pojemnik czy naczynie, a gdy nie będziemy mieli na nie ochoty, możemy umieścić je w kompostowniku, gdzie ulegną biodegradacji w czasie krótszym niż 30 dni.
Pomysł opracowany na jednej z łódzkich uczelni został odznaczony i zdobył drugie miejsce w konkursie „Eureka! DGP – odkrywamy polskie wynalazki”. Podczas zmagań promowane są ciekawe rozwiązania technologiczne, które można wprowadzić w najbliższym czasie w życie.
Jak tworzone są jadalne opakowania?
Wytwarzane jadalne opakowania i naczynia powstają z odpadów roślinnych, pochodzących z produkcji przemysłu olejarskiego z dodatkiem mąki zbożowej. Stworzone w Łodzi produkty mogą znaleźć zastosowanie zarówno do zimnych, jak i ciepłych napojów, płynnych dań oraz sypkich produktów.
Wytłoki po oliwkach są podstawowym elementem, który stanowi od 70 do 80% całej mieszanki. Pozostający po wytłoczeniu oleju miąższ oliwek nie jest produktem bez wartości odżywczych, jego skład ma potencjał antyoksydacyjny, a także zawiera liczne i potrzebne dla człowieka kwasy omega oraz stanowią źródło błonnika pokarmowego.
Podczas produkcji oleju natomiast są trudnym do zagospodarowania materiałem. Dzięki tworzeniu z nich opakowań możliwe będzie wykorzystanie cennych odpadów, a także zredukowanie udziału nieekologicznych pudełek czy naczyń.