Naukowcy z Hatfield w Wielkiej Brytanii opracowali innowacyjną powłokę budowlaną. Zawarte w niej bakterie chronią ściany przez erozją i naprawiają powstałe uszkodzenia.
Pomysły nie z tej ziemi… w budownictwie?
W laboratoriach i, coraz częściej, na dzisiejszych placach budowy, odnajdujemy fascynujące wynalazki wspinające się na szczyty ekologii i innowacyjności. Ekologiczne, czyszczące farby, samotwardniejące płyty drewniane, ognioodporne fasady z recyklingowanego szkła… ludzka wyobraźnia raz za razem udowadnia, że nie ma granic. Dzisiaj na talerzu, prosto z Wielkiej Brytanii, powłoka ochronna dla ścian zrobiona… z bakterii.
Naukowcy z Uniwersytetu Hertfordshire opracowali innowacyjną powłokę wapienną, zawierającą bakterie tworzące barierę antyerozyjną. Niepatogenne mikroorganizmy zwiększają ilość CO2, które powierzchnia budynku może wchłonąć w procesie fotosyntezy. To z kolei wytwarza dodatkowy węglan wapnia, który tworzy solidniejszą barierę przed erozją, a także pobudza mechanizmy samonaprawy powłoki.
Innowacyjna powłoka w fazie testów
Naukowcy nawiązali współpracę z producentami whisky Whyte & Mackay Ltd, którzy zgodzili się przetestować prototyp w swojej destylarni na wyspie Jura u zachodniego wybrzeża Szkocji. Obecnie wietrzne deszcze na wyspie uszkadzają powierzchnie budynków gorzelni, co powoduje konieczność corocznego malowania. To nie tylko zakłóca proces produkcji i turystykę, ale zwiększa także emisję dwutlenku węgla przez firmę, z racji transportowania na wyspę dużych zapasów materiałów i przeprowadzania prac konserwacyjnych.
Isle of Jura to piękne miejsce do produkcji szkockiej whisky, ale niekoniecznie jest to najłatwiejsze miejsce dla producenta whisky. Tworząc nasz plan zrównoważonego rozwoju The Green Print, zobowiązaliśmy się wywrzeć pozytywny wpływ na lokalną społeczność, w której produkujemy naszą whisky. Ta współpraca z naszymi przyjaciółmi z UK Hempcrete i University of Hertfordshire zapewni pilotaż, który naszym zdaniem może wywrzeć znaczący wpływ na całą branżę szkockiej whisky i nie tylko.
Jamie Muir, kierownik destylarni Jura w firmie Whyte & Mackay
Nowa, solidniejsza powłoka, zmniejszy częstotliwość konserwacji, zakłócenia w produkcji oraz emisję dwutlenku węgla, spowodowaną częstymi konserwacjami, jednocześnie aktywnie pochłaniając węgiel, wspierając w ten sposób niską emisyjność obiektu. Naukowcy oczekują, że z biegiem czasu jeszcze bardziej poprawi się absorpcja węgla przez powierzchnię budynku, przy jednoczesnym wzmocnieniu warstwy zewnętrznej.