Inteligentna pokrywka Vorkoster (źródło: Kimia Amir Moazami)
Inteligentna pokrywka Vorkoster (źródło: Kimia Amir Moazami)

Ta inteligentna pokrywka da znać czy żywność się psuje

Produkt przekroczył datę ważności i, choć nic mu nie dolega, ląduje w koszu? Ta inteligentna pokrywka w przyszłości może zapobiegać takim sytuacjom i poinformować właściciela, czy przeterminowana żywność nadal nadaje się do spożycia. Jak działa ten wynalazek?

Inteligentna pokrywka poinformuje o stanie żywności

Data przydatności do spożycia często nie jest właściwie oszacowana. Doskonale wiemy, że jej przekroczenie niekoniecznie oznacza, że żywność jest niezdatna do zjedzenia, jednak często odruchowo wyrzucamy dany składnik czy posiłek w obawie o zatrucie.

Zdarza się również, że na jakimś etapie przewozu opakowanie ochronne zostało uszkodzone lub przerwano łańcuch chłodniczy. W tej sytuacji data przydatności skraca się. Jednak w jaki sposób właściwie oszacować, czy składniki nadają się do zjedzenia? Rozwiązanie na te problemy znalazła naukowczyni z Berlina.

Zasada działania i potencjał wieczka

Sposobem absolwentki UDK (Universität der Künste) jest inteligentna pokrywka wydrukowana z wykorzystaniem technologii 3D. Jej zadaniem będzie poinformowanie właściciela o rozpoczynającym się procesie psucia żywności. Jest to możliwe dzięki wyścieleniu wieczka specjalną folią z alg, reagującą na zmiany wartości pH. Gdy jedzenie zaczyna się psuć, wydzielany jest amoniak, a podłoże pokryte barwnikiem powoduje zmianę koloru folii z jasnozielonego na fioletowy.

Ta inteligentna pokrywka da znać czy żywność się psuje

Inteligentna pokrywka o nazwie Vorkoster jest sposobem na określenie przydatności żywności bez względu na jego pochodzenie, proces produkcyjny, rodzaj opakowania czy ustaloną przez producenta datę przydatności. Wieczko znajdzie zastosowanie dla pojemników i misek o odmiennych kształtach i wielkościach.

Inteligentna pokrywka Vorkoster (źródło: Kimia Amir Moazami)
Inteligentna pokrywka Vorkoster (źródło: Kimia Amir Moazami)

Pokrywka z folią reagującą na pH żywności aktualnie znajduje się w fazie testów. Jednak, jak przewiduje autorka wynalazku, Vorkoster może trafić na sklepowe półki już w ciągu najbliższych dwóch lat.