Naukowcy opracowali kilka alternatyw dla owoców morza, wykorzystując druk 3D. Spożywcze filamenty po uformowaniu nawiązują smakiem i teksturą do tradycyjnych produktów, zachowując przy tym liczne wartości odżywcze.
Rosnąca potrzeba produktów wegańskich
Półki w lodówkach wewnątrz sklepów spożywczych uginają się od różnego rodzaju produktów. Coraz częściej jednak zdarza się, że w trosce o klimat czy chcąc eliminować cierpienia zwierząt sięgamy po wyroby wegańskie. I choć zamienników mięsa mamy już mnóstwo, a oferowane są nawet w popularnych fast-foodach, to alternatyw dla owoców morza jest nadal niewiele.
Naukowcy, przez wzgląd na niezrównoważone rybołówstwo oraz akwakulturę, które bezpośrednio wpływają na zubożenie zasobów i generowanie szkód dla środowiska, postanowili opracować imitację owoców morza. Co więcej, powstały produkt ma zapewniać wartości odżywcze, jakie gwarantuje spożywanie ryb, a przy tym dobrze smakować.
Jak tłumaczy jedna z autorek badań, zasoby owoców morza nie są niewyczerpywalne, a ludzie z całego świata spożywają ich ogromne ilości. W Singapurze, z którego pochodzi, już ponad 90% spożywanych ryb pochodzi z importu. Z uwagi na to, iż mięso z ryb jest jednym z niezbędnych elementów w żywieniu, oferując w swoim składzie liczne kwasy omega-3, a także witaminy A, D, E i B oraz jod, selen czy żelazo, koniecznym jest odnalezienie dla nich alternatywy.
Druk 3D alternatywą dla owoców morza
Spożywczy filament dla drukarki 3D, opracowany przez naukowców z National University of Singapore, mógłby stać się alternatywą dla owoców morza. Został opracowany z białek mikroalg, które swoim smakiem nieco przypominają rybę, oraz fasoli mung, będącej niewykorzystanym produktem odpadowym, powstałym przy tworzeniu makaronu skrobiowego. Przybrały one postać pierścieni kalmarów.
Badaczom udało się nawet odtworzyć teksturę prawdziwego mięsa z ryb. Jedną z alternatywnych propozycji spożywczych okazał się być filet z łososia z białkiem z czerwonej soczewicy czy też krewetki. Formy powstających produktów były tworzone dzięki nakładaniu filamentu o różnym ułożeniu warstw. Wydrukowane produkty można przyrządzić na różne sposoby, na przykład usmażyć wewnątrz frytkownicy powietrznej.
Naukowcy pragną kontynuować tworzenie różnego rodzaju składników diety, które będą zapewniały wysokie wartości odżywcze, a przy tym zachowując wygląd, smak i teksturę nawiązującą do prawdziwych owoców morza.